Cu pasi repezi se apropie ziua de 8 Noiembrie, zi in care sarbatorim Sfintii Ingeri Mihail si Gavriil. Cu totii stim de mici ca ingerii sunt fiinte fara trup, dar care ne ocrotesc , ne ajuta, ne asculta rugaciunile si le transmit mai departe lui Dumnezeu spre indeplinirea lor.
La inceput creatorul nostru a facut toti ingerii buni, intelepti si plini de daruri. Insa, intr-o zi, i-au supus unei incercari pentru a le testa increderea si ascultarea. Drept urmare, Lucifer, cel mai frumos si inzestrat dintre ingeri, s-a impotrivit lui Dumnezeu si a inceput razboiul asa cum scrie in Sfanta Scriptura: “Si s-a facut razboi in cer: Mihail, si ingerii lui, au pornit razboi cu balaurul. Si se razboia si balaurul si ingerii lui si n-a izbutit el, nici nu s-a mai gasit pentru ei loc in cer.” Astfel, ceata de ingeri impreuna cu Lucifer a cazut din cinstea de arhangheli. Arhanghelul Mihail a pazit si a ocrotit credinta lui Dumnezeu devenind capetenia ingerilor buni. Arhanghelul Gavriil a facut ascultare de cuvantul lui Dumnezeu neincetat; el a fost primul care a dat veste lui Ioachim si Anei despre nasterea fiicei lor Sfanta Maria, tot el anunta fecioarei din Nazaret nasterea de la Duhul Sfant a Domnului Hristos, el a fost primul care a dat veste Invierii etc.
Din aceste motive Biserica Crestina sarbatoreste ziua de 8 noiembrie in cinstea Sfintilor Mihai si Gavriil, ei fiind totodata si patroni spirituali ai Jandarmeriei Romane.

Superstitii si obiceiuri

Arhanghelii sunt reprezentati cu aripi si poarta sabii, fiind un simbol al biruintei asupra raului. Se spune ca ei sunt calauzele sufletelor celor adormiti in drumul lor spre Rai. Mai mult decat atat, se crede ca Sfantul Mihail poarta cheile Raiului, lupta impotriva diavolului si sta la capataiul celor bolnavi. In partea stanga sta diavolul, gata sa ia sufletul celui care trece in nefiinta, iar in dreapta sta arhanghelul care il salveaza pe bolnav, retezandu-i diavolului capul cu sabia. Se spune ca incaperea se umple cu sange, de aceea trebuie spalat si curatat. Daca bolnavului i se da sa traiasca, atunci arhanghelul sta la picioarele lui.
O alta superstitie spune ca de Sfintii Mihail si Gavriil sunt interzise indeletnicirile casnice, iar cine nu se supune este sortit sa aiba parte de chin inaintea mortii.
Cum ambii Sfinti sunt pazitori ai oamenilor de la nastere pana la moarte, in credinta populara se spune ca in aceasta zi de 8 noiembrie trebuie aprinsa o lumanare pentru a fi calauzit spre Rai in viata de Apoi, deoarece potrivit folclorului, cei doi sfinti participa la Judecata de Apoi.
In regiunile de munte sunt considerati ocrotitorii oilor. Obiceiul este ca in dimineata de 8 noiembrie sa se faca o turta mare din faina de porumb ce simbolizeaza fertilitatea. Aceasta turta este aruncata in tarla oilor, o data cu prinderea berbecilor intre oi. Daca turta cade cu fata in sus, atunci ciobanii vor avea parte de miei, in caz contrar, oile vor fi sterpe.
Ziua de 8 noiembrie este totodata un hotar intre toamna si iarna. Oamenii din popor cred ca Marmareau, sotia lui Scaraotchi vrea cu orice pret ca iarna sa se abata imediat asupra oamenilor, insa Mihail are rolul de a opri venirea brusca a anotimpului rece. Acesta ar fi probabil motivul pentru care temperaturile sunt asa ridicate in aceasta perioada :)


Semnificatia numelui


Potrivit statisticilor 1.336.597 de romani isi sarbatoresc pe aceasta data ziua onomastica, 592.114 fiind femei, iar 744.483 sunt barbati.
Numele de Mihail provine din cuvantul ebraic „miyka’el” care inseamna „care se aseamana cu Dumnezeu”. Intr-adevar, cei botezati cu acest nume au tendinta de a-i proteja pe cei din jur, oferind neconditionat sprijinul sau. Numele de Gavriil provine din ebraica „Gabriel” care inseamna a fi puternic, reprezentand numele divinitatii. Astfel, semnificatia lui este „Dumnezeu este puternic”. Persoanele care poarta acest nume au un caracter puternic, capacitate mare de acumulare a cunostintelor, imbratisand cu drag orice profesie.
Cu siguranta aveti cunostinte, prieteni, colegi sau persoane dragi care isi serbeaza numele in aceasta zi de 8 noiembrie. Din dorinta de a surprinde cu cadoul tau, tululu.ro va ofera posibilitatea alegerii cadourilor la preturi mici, cu livrare si ambalare gratuita! Daca sarbatoresti o persoana cu numele Mihai sau Gabriel va recomandam sa alegeti un cadou din categoria „Cadouri pentru barbati” sau „Cadouri de lux”. In cazul in care doriti o nota de umor, vizitati categoria „Cadouri inedite” sau „Cadouri haioase”. In cazul in care o doamna sau domnisoara isi sarbatoreste onomastica, magazinul de cadouri tululu.ro va recomanda categoria „Cadouri pentru femei” unde veti gasi o gama larga de produse pe orice gust.